MikaRaatikainen

Arctech Helsinki Shipyard Helsingin telakan siirtyminen venäläisomistukseen

Helsingin Hietalahdessa sijaitseva telakka Arctech Helsinki Shipyard siirtyi Venäjän valtion telakkayhtiön United Shipbuilding Corporationin eli USC:n omistukseen vuoden 2014 lopussa. Helsingin telakka on nyt sataprosenttisesti venäläisessä omistuksessa. Ostohinnan on arvioitu olleen melko vaatimattomat 20 miljoonaa euroa. Telakalla on nykyisin tilauskanta, joka takaa työllisyyden noin 500 laivanrakentajalle kahdeksi ja puoleksi vuodeksi kesään 2017 saakka. Rakennettavana on kuusi jäänmurtajaa. Ukrainan kriisin johdosta USC on Yhdysvaltojen pakotelistalla. Siitä, mitä tämä käytännössä tarkoittaa, on keskusteltu hyvin vähän.

USC perustettiin vuonna 2007. Se omistaa valtaosan Venäjän laivanrakennukseen liittyvistä toiminnoista. Mukana on sekä sota- että siviilipuolen laivanrakennusta. Arctech Helsinki Shipyard Oy perustettiin joulukuussa 2010, jolloin USC osti 50 prosentin osuuden STX Finlandilta. STX Finland on korealaisomisteisen STX Europen suomalainen tytäryhtiö.

Telakka, joka on nyt kokonaan venäläisomistuksessa, sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa. Tein 26.1.2015 hallitukselle kirjallisen kysymyksen http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_1009_2014_p.shtml, jossa kysyin ”onko puolustusministeriötä konsultoitu Arctech Helsinki Shipyardin kauppaa suunniteltaessa?” Sain ylimalkaisen vastauksen ministeri Vapaavuorelta: ”Ulkomaalaisten yritysostojen seurannasta annetun lain mukaisten ilmoitusten käsittelyyn liittyvää eri viranomaisten lausuntomenettelyä ei ole tapahtunut puolustusministeriön osalta.” Kysyin edelleen: ”Onko varauduttu mahdolliseen turvallisuusriskiin, jonka venäläisomisteinen telakka Helsingin ydinkeskustassa voi aiheuttaa kriisitilanteessa?”, ministeri vastasi, että ”työ- ja elinkeinoministeriön käsityksen mukaan siviilituotantoon täysin keskittyneen telakan omistus ei aiheuta sellaisia turvallisuusriskejä, jotka olisi pitänyt erityisesti ottaa huomioon Suomessa yleisesti käytössä olevista turvallisuusjärjestelyistä jollakin tapaa poikkeavin tavoin.”

En ollut tyytyväinen saamaani vastauksiin, joten esitin jatkokysymyksen 6.2.2015: ”Onko puolustusvoimat tutkinut ja selvittänyt mitenkään, voiko Helsingin keskustassa oleva Venäjän valtion omistama suurtelakka mahdollisesti aiheuttaa jonkinlaisen turvallisuusriskin nyt tai myöhemmin, mikäli turvallisuustilanne jossain vaiheessa heikkenee ja onko mahdolliseen uhkaan varauduttu?” http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_1105_2014_p.shtml

Ministeri Haglund vastasi yhtä epämääräisesti kuin ministeri Vapaavuori aiemmin: ”Tätä erityiskysymystä ei ole erikseen tutkittu taannoisen yrityskaupan yhteydessä, jossa valtio ei ole ollut osapuolena. Suomen turvallisuusviranomaisten jatkuvana tehtävänä on pohtia erilaisia uhkaskenaarioita, mutta Helsingin telakan venäläisomistajuudella tai siellä harjoitettavalla telakkatoiminnalla ei nähdä erityistä Suomen turvallisuusuhkaa nostavaa vaikutusta.” Olen edelleen eri mieltä, sanokoot ministerit mitä haluavat. Vaikuttaa siltä, että maastamme puuttuu kokonaisvaltainen puolustuspoliittinen turvallisuusselvitysjärjestelmä, jonka tehtävä tulisi olla kyseisen kohteen tai alueen turvallisuuspoliittisen vaikutuksen kartoittaminen kansallisen edun kannalta. Maatamme mahdollisesti uhkaavista tekijöistä pitäisi näin ollen saada selville tämän turvallisuusjärjestelmän kautta jo etukäteen todennäköisimmät ja vaarallisimmat seikat pahan päivän varalle.

Tosin hieman pisteitä täytyy kuitenkin antaa ministeri Haglundille, joka jo maanantaina 4.3.2015 Maanpuolustuskurssi 213:n  (jolle itse parhaillaan osallistun) avajaisissa mainitsi, että ulkomaalaisten kiinteistöhankintoihin tulee kiinnittää huomiota. Samaa sanoi presidentti Niinistö TV-haastattelussa torstaina 5.3.2015. Kuka väitti, ettei kysymyksillä hallitukselle muka olisi vaikutusta!

http://www.defmin.fi/ajankohtaista/puheet/puolustusministeri_carl_haglundin_puhe_213._maanpuolustuskurssin_avajaisissa.6136.news

http://www.esaimaa.fi/Online/2015/03/05/Presidentti%20Niinist%C3%B6%20ei%20halua%20t%C3%A4ysin%20kielt%C3%A4%C3%A4%20ven%C3%A4l%C3%A4isten%20kiinteist%C3%B6kauppoja/2015118728758/4

http://ohjelmaopas.yle.fi/1-2689572

https://www.suomenuutiset.fi/niinisto-huolissaan-venalaisten-maakaupoista-valtiolla-oltava-oikeus-pakkolunastaa-maa-alueitaan/

http://hbl.fi/nyheter/2015-02-06/717226/finska-krigsfartyg-byggs-knappast-pa-ryskagt-varv

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KaarleAkkanen kuva
Kaarle Akkanen

Ko. telakalta ei pidä tilata ainakaan meidän laivaston aluksia. Ehkä ei jäänmurtajiakaan, siis suomeen!? Asiaa tuntevat tahot tietänevät miksi ei? Muuten hyvä työllistäjä ja Venäjän merenkulun (aluskannan) uudistaja?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Hyviä kysymyksiä.

Tuli mieleen niistä ja varsinkin 6.2.2015 jatkokysymyksestä:
”Onko puolustusvoimat tutkinut ja selvittänyt mitenkään...
...onko mahdolliseen uhkaan varauduttu?”

Kysymyksessä lienee asia johon ministeri tai puolustusvoimat ei voi julkisuudessa vastata, olipa vastaus mikä hyvänsä.
Vastaaminen tekisi asian julkiseksi aina ulkomaita myöten, myös niille ulkomaisille tahoille joilla saattaisi olla intressejä kehittää toimintaansa vastauksesta riippuen.

Onpa kuitenkin hyvä esimerkki siitä miten rivikansanedustajilla tai kaltaisillani taviskansalaisilla ei voi eikä saa olla kaikkea maanpuolustussuunnitteluumme liittyvää tietoa, vaan sellaiset valtakunnan turvallisuutta käsittelevät seikat kannattaa jättää mahdollisimman pienten piirien tietoon.
Tiedon avoimuuskin voi olla meille riski.

Toimituksen poiminnat