MikaRaatikainen

Valtion tulee vastata turvallisuudesta julkisilla paikoilla

Tällä hallituskaudella on vähennetty poliisin resursseja, vaikka Suomessa poliisien määrä suhteessa väkilukuun on maailman pienimpiä. Samanaikaisesti yksityinen turvallisuusala kasvaa voimakkaasti. Julkisissa tiloissa toimivien vartijoiden ja järjestyksenvalvojien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Yksityisen turvallisuusalan toimijat käyttävät lisääntyvässä määrin julkista valtaa ja vastaavat niistä tehtävistä, jotka liberaaleimmankin valtio-opillisen suuntauksen mukaan kuuluvat valtiolle. Varakkaat yksityistaloudet suojautuvat rikollisuudelta monikansallisten turvallisuusalan yritysten tuottamilla hälytysjärjestelmillä. Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden tuottaminen yksityistyy ja kaupallistuu.

Turvallisuuden tuottamisessa on aina kyse vallasta. On syytä olla huolissaan siitä, miten kaupalliset tahot tätä valtaa käyttävät. Ongelmia syntyy turvallisuuden tuottajan oikeudesta lailliseen voimankäyttöön. Järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta on säädetty laissa rangaistus. Vartijan päättäessä kiinniotosta syntyy tilanne, jossa yksityisen yrityksen työntekijällä on laillinen oikeus fyysisesti puuttua kansalaisen perusoikeuksiin eli vapauteen ja koskemattomuuteen. Kansalaisella puolestaan on lakisääteinen velvollisuus olla vastustelematta tilanteessa.

Viime aikoina on uutisoitu Helsingin päärautatieasemalla sattuneista tapauksista, joissa yksityiset vartijat ovat syyllistyneet pahoinpitelyihin. Rikos-TV:n 27.3.2014 julkaiseman valvontakameran tallenteen mukaan vartiointiliikkeen työntekijät käsittelivät kovakouraisesti teini-ikäistä poikaa Helsingin päärautatieasemalla. Teko johti syytteeseen pahoinpitelystä. Iltasanomat julkaisi 19.4.2014 samalta asemalta toisen tallenteen, jossa vartijat niin ikään pahoinpitelivät asiakkaita. Uutisten mukaan toinen vartijoista tuomittiin vankeusrangaistukseen.

Turvallisuuden tuottamisessa liikutaan perusoikeusherkällä alueella. Yksityisen yrityksen ensisijaisena päämääränä on menestyä taloudellisesti, ja perusoikeudet ovat tähän nähden toissijaisia. Turvallisuusalan työntekijät ovat yleensä pienipalkkaisia ja poliisiin verrattuna huomattavasti heikommin koulutettuja. Työntekijöiden vaihtuvuus on suuri. Nuorten työntekijöiden valmiudet kohdata vaativia asiakaspalvelutilanteita ovat heikot, ja siksi vartijoiden oma ja kohteena olevien henkilöiden oikeusturva saattaa helposti vaarantua.

Helsingin rautatieasema on yksi valtakunnan keskeisimmistä paikoista. Ovet ovat auki lähes aina, ja ihmisten läpivirtaus on suuri. Asemalla toiminut poliisiasema on lopetettu säästösyistä jo vuosia sitten. On yllättävää, ettei valtiolla ole varaa edes näin keskeisellä paikalla vastata yleisen järjestyksen ja turvallisuuden tuottamisesta poliisin voimin.

Hallituksen tulisi varmistaa, että valtio turvaa ihmisten perusoikeudet Helsingin päärautatieasemalla ja muilla julkisilla paikoilla. Nyt näin ei ole ja joissakin paikoissa turvallisuuden tuottaminen on ulkoistettu kaupallisille yrityksille. Tämä ei ole oikea suuntaus.

Aihetta koskeva kirjallinen kysymykseni: http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_607_2014_p.shtml

Uutisointia aiheesta:

http://www.suomenuutiset.fi/raatikainen-turvallisuus-liikaa-kaupallisten-yritysten-varassa/

http://yle.fi/uutiset/vartijat_meno_kentalla_muuttunut_hurjaksi/7784745

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Virkavalta ei koskaan pysty suojelemaan kaikkia, vaan laskee ruumiit ja rankaisee tekijöitä.

Järkevintä olisi antaa lainkuuliaisille kansalaisille mahdollisuus puolustaa itseään ja kantaa mukanaan tarvittavia välineitä. Virosta on hyvä ottaa mallia tässäkin asiassa, siellä suojeluaseen kantaminen on hyväksyttyä ja paikalliset poliisitkin pitävät suojeluaseiden yleistymistä hyvänä asiana.

Toimituksen poiminnat