MikaRaatikainen

Ylen päätöksestä luetuttaa Koraania Ylen Radio 1:ssä

Islamin perusteos Koraani luetaan kokonaisuudessaan Ylen tuottamassa radio-ohjelmasarjassa. Ohjelmasarja alkoi Yle Radio 1:ssä 7. maaliskuuta 2015. Ohjelma on poikkeuksellinen, koska puolen tunnin mittaisia jaksoja syntyy peräti 60. Sarja on osa klassikkoluentaa, joka on ollut puolen tunnin mittainen ja jossa on aiemmin kuultu pelkästään kaunokirjallisuuden tekstejä.

Nyt kansalaisten verorahoilla kustannetaan Ylessä ohjelmaa, jossa tehdään tutuksi uskontoa, jossa mm. nainen kuvataan miestä alhaisempana olentona. Ylen ohjelmapäällikkö Kaj Färm on perustellut ohjelman esittämistä yleissivistävänä. Mielestäni Koraanin luku ei kuulu Ylen sivistystehtävään. Koraaniin käännöksiä on saatavilla paljon internetistä eri kielillä. Näin ollen ei ole järkevää lukea koko tekstiä ja käyttää siihen 30 tuntia radion ohjelma-aikaa ja veronmaksajien rahoja.

Suomi on edelleen n. 77-prosenttisesti kristitty maa, ja varmasti Yle-veron maksajista suuri osa on kristittyjä. Kristillisyys on henkinen juuremme, ja siitä kumpuavat monet traditiomme. Tästä näkökulmasta katsoen olisi ollut oikein ja kohtuullista aloittaa pyhien kirjojen lukeminen Raamatusta. Vähintäänkin olisi kohtuullista, että seuraavaksi Yle ottaa ohjelmistoonsa Raamatun lukua 60 x 30 min. Tasapuolisuuden nimissä luettaviksi pitäisi ottaa myös hindulaisuuden Veda-kirjat, buddhalaisuuden Tripitaka-kirjakokoelma ja juutalaisuuden Talmud.

Ottaen myös huomioon viimeaikaiset terrori-iskut Pariisissa ja Kööpenhaminassa, jotka kaikki liittyvät islamiin, on erikoista, että Yle haluaa levittää Koraanin sanomaa maassamme. Tämä voi jopa osaltaan aiheuttaa radikalisoitumista. Jätinkin hallitukselle 10.3.2015 kirjallisen kysymyksen, jossa kysyn valtioneuvoston asianomaiselta ministeriltä miten hän näkee Ylen suunnitelman lukea Koraania osana klassikkoluenta-ohjelmasarjaa ja onko syytä varautua siihen, että ohjelmasarja saattaa aiheuttaa radikalisoitumista maassamme? Jään odottamaan ministerin vastausta.

Linkki kysymykseeni: http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_1216_2014_p.shtml

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Erobarometrin mukaan jumalan olemassaoloon uskoo suomalaisista noin kolmasosa. Ehdotan, että radiossa luetaan Karl Marxin klassikko Pääoma I.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Bhagvakita aeuraavaksi. Nämä övat yleissivistäviä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tavan kuvata nainen miestä alhaisempana olentona islam on perinyt Vanhasta Testamentista, kuten kristinuskokin. Kaikkien klassikoiden lukeminen radiossa on perin suotavaa. Kulttuurihistoriaa ei pidä unohtaa, jotta sitä ei jouduttaisi toistamaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Nainen vaietkoon seurakunnassa" mistähän kirjasta, Raatikainen. Poliisille olisi eduksi ammattinsa hoitamisen vuoksi tietää edes jotain muslimien maailmankuvasta.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Rasistisia, sovinistisia, epäjohdonmukaisia ja harhaanjohtavia kirjoja sekä raamattu että koraani. Miksei samantien lueta Adolf Hitlerin Mein Kampfia?

Ainakin luennan alkuun pitäisi lisätä varoitus, jossa kerrottaisiin, että kaikki uskonnolliset kirjoitukset ovat nykytietämyksen valossa täyttä soopaa eikä jumalien olemassaolosta ole mitään todisteita.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Mitä Raamattu sitten on? Rauhanaateen ja tasa-arvon julistustako? Onko siinä Jumala lempeä kaveri, joka katsoo syntisten toimia läpi sormien ja rankaisee heitä hellällä kädellä? Ei ainakaan viimeisimpien tietojeni mukaan. Ja taidetaanpa tuossa kyseisessä teoksessa jopa kehottaa tappamaan ihmisiä, jotka eivät Jumalan sanaa tottele.

Toimituksen poiminnat