MikaRaatikainen

Huumekoirien käyttöä on rajoitettu

Poliisikoirien käyttöä rajoitettiin vuonna 2013, kun apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja moitti Oulun poliisin kävelykadulla tekemää huumevalvontaa. Tämän seurauksena huumekoirien käyttöä alettiin rajoittaa niin, etteivät ne saa nuuskia kadulla kulkijoita tai festivaalivieraita.

Huumekoira ei saa nuuskia henkilöitä, ellei ole epäilyä, että henkilö on syyllistynyt rikokseen. Tämä on johtanut mm. siihen, ettei huumekoira voi enää kiertää festivaaleilla kuten aiemmin. Valvonnan puute on vähentänyt selvästi huumerikosten ilmituloa ja siten vaikeuttanut poliisin työtä.  Poliisissa toivotaan, että lakiin saataisiin muutos, joka mahdollistaisi tehokkaan huumevalvonnan ja että poliisilla olisi mahdollisuus valvoa huumeidenkäyttöä yleisötapahtumissa poliisikoirien avulla. Tilastoitu huumausainerikollisuus on ollut viime vuosina jälleen nousussa. THL:n tietojen mukaan huumeiden kokeilu on lisääntynyt erityisesti 25–34-vuotiaiden ikäluokassa (THL:n Huumetilanne Suomessa 2012 -raportti). Mielestäni tulevan hallituksen tulisi muuttaa lainsäädäntöä huumerikollisuuden kasvu tilanteessa niin, että poliisien työtä helpotetaan antamalla heille mahdollisuus valvoa huumekoirien avulla huumeidenkäyttöä yleisötapahtumissa, mutta ei katuvalvonnassa.

Aiheeseen liittyvä kirjallinen kysymykseni: http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_951_2014_p.shtml

https://www.suomenuutiset.fi/raatikainen-miksi-huumekoira-ei-saa-tehda-t...

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Pekka Heliste

heh persut ajavt Suomesta NL tapaista kyttäysvaltiota.

Noissa festareissa ja kaduilla kytätään vain loppukäyttäjiä eikä pyritäkään kontrolloimaan huumekauppan ylätasoa.

Huumekauppa on yksi maailmansuurimmista busineksista, mutta poliisi ei halua puuttua busineksen pyörittäjiin vaan suuntaa mielenkiintonsa käyttäjiin eli tavallisten kansalisten kyttäämiseen neukkuvaltion tapaan

Poliisn pitäisi suunnata resurssinsa rahoittajiin, mutta yhtään se ei ole onnistunut saamaan kiinni.

Kiinnijääneet ovat alatason pomoja ja käyttäjiä , noilla alatason pomoillakaan ei ole rahaa kaupan rahoittammiseen

Niinpä raha tulee pankeilta ja sijoittajilta mutta poliisi ei uskalla/halua puuttua asiaan vaan näpertelee festareilla, saahan siinä kuunnella ilmaiseksi esitykset

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Eipäs nyt ihan kaikkia perussuomalaisia tuomita, tähän mennessä ainaostaan Raatikainen on tuonut ilmi kantansa tavallisten ihmisten oikeuksien polkemiseksi.

Pekka Heliste

Persuilla ja putinilaisilla on yllättävän paljon yhteisiä tekijöitä:Poliisivaltio, mielivalta, homofobia, farisealainen uskonnollisuus, yltiöisänmaallisuus, perinteinen sodankäynti,

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #3

Eikös kaikkien koirien haistelu tulisi samalla kieltää, tai alkaa käyttämään salapoliisikoiria.

T Piepponen

Tässä avauksessa ei tietenkään ole mitään järkeä.

Annapa jonkinlainen tilasto Ongelmista joita festareilla on Muka ollut?

Ovatko ne lisääntyneet jollain tapaa? Onko ollut väkivaltaa enemmän kuin aiemmin? Onko porukkaa joutunut enemmän hoitoon? Onko kukaan kuollut festareilla? Entä liikennerikokset?

Väitän että eivät ole lisääntyneet.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ainakin Tukholmassa saavat poliisit nuuskituttaa huumekoirillaan autolautalle meneviä. Ruotsinlaivoillahan tavattiin järjestää muutama vuosi sitten ihan ravebileitä.

Pekka Heliste

Kysymys onkin rajan ylittävästä liikenteestä, samoinhan tehdään Suomessakin satamissa ja lentokentillä.Kyseessä on osa rajavalvontaa ja siinä kohderyhmä on rajattu

T Piepponen

Väänänen: Oho! Paheellisia reivinkejä. Ja mitä hyötyä siitä haistelemisesta on ollut? Ei mitään on vastaus. Ei tarvitse olla suuremmoinen nero käsittääkseen miksi ja jos ei ymmärrä niin en ala sitä selittämään.

Militarisoidun ilmapiirin luomisesta ei ole mitään hyötyä kellekään. Siinäkään ei tarvitse suuria älylahjoja omata ymmärtääkseen miksei.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ruotsissa kirjoitettiin muutama vuosi sitten aivan tavallisissa päivälehdissä epäilyksistä, että huumejengit olisivat järjestäneet ns. raveristeilyjä vuokraamalla risteilyaluksen käyttöönsä vuorokaudeksi. autolautat ja huumeet kuuluvat valitettavasti yhteen.

T Piepponen Vastaus kommenttiin #9

Niin. Mitä sitten?

Huumeet kuuluvat maailmaan jo neljättä tuhatta vuotta ja niitä ei täältä saada pois edes panssarivaunuilla, rynnäkkökivääreillä, eikä erikoisjoukoilla. Tätä on yritetty mm. Etelä-Amerikassa/Pohjois-Amerikassa ja veri lentää kaaressa yrityksistä huolimatta. Tai oikeastaan juurikin siksi.

Siksi ne pitäisikin dekriminalisoida ja keskittyä haittojen vähentämiseen. Siihen mahdollisuus tulee sitä kautta kun kaikki olisi enemmän näkösällä. Laivareiveihin itsensä hilaavat saavat essonsa oli siellä koiria nuuskimassa tai ei.Jostain kumman syystä..

Ihmisten lähtökohtainen epäiltynä pitäminen vaikkapa jossain festareilla on erittäin k*rpää ja ihmeellistä touhua.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #10

Taidamme edustaa eri ikäpolvia taikka sitten aivan erilaista ajatustapaa yhteiskunnasta.

Mielestäni meillä on paljon opittavaa vaikkapa Indonesian huumelainsäädännöstä.

Meilä on yhteiskunnan ylläpitämä terveydenhoito. Joten yhteiskunnalla on myös oikeus säädellä terveyshaittoja aiheuttavien aineiden käyttöä.

T Piepponen Vastaus kommenttiin #11

Ongelmat poistetaan parhaiten juurikin poistamalla musta-pörssi, pelkostigma ja tuomalla asiat näkyviin. Ongelmat muodostuvat aina pimennossa ja musta pörssi ei kysele keltään ikää, tai ylipäätään mitään. Ne vaan myyvät sitä mille on kysyntää ja kysyntää ei voida poistaa millään keinolla. Ei sitä ole poistettu Indonesiassakaan.

Sokeri on huume joka aiheuttaa mittavat menot terveydenhoidossa. Sitä on jokaisessa valmisruoassa yli tarpeen. Sillä näet lisätään kysyntää.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #11

Jos joku haluaa sekoittaa päänsä jollakin aineella niin minun puolesta sopii.

Ei huumeiden käyttö ole sen kummempaa kuin alkoholin juonti.

Indonesiassa asuneena voinn kertoa, etteä tuo Indonesian systeemi on enemmänkin fariselainen kuin aito halu päästä eroon huumeista.

Narun jatkoksi tai ammuttavaksi päätyvät ne , jotka häiritsevät pankkiirien businessta

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Asia ei välttämättä ole helppo, mutta minusta koiravalvonta on liikenneratsiaan verrattavaa. Puhallutuksessa pilli "ängetään" suuhun, koiravalvonnassa koiran nenä lahkeeseen. Ratsioita tapahtuu siellä, missä ko. rikokset tyypillisesti tapahtuvat, vaikka nimenomaiset henkilöt eivät ole epäiltyjä. Liikennerikokset tapahtuvat liikenteessä, huumerikokset sinänsä missä vain, mutta erityisen paljon niitä rypäksenä lienee festareilla.

Pekka Heliste

Liikenteessä oleva rattijuoppo on välitön vaara muille, pikku pöllyssä oleva päinvastoin on veltto ja flegmaattinen ja pienempi vaara kuin esim alkoholia juonut.

Vain piristeitä nauttinut on vaarallisemi, mutta koira ei juuri heitä haista, sillä vastaavia hajuja on liikaa

Ville Pohjankoski

Huumesota taitaa perustua muutenkin suureksi osaksi ja enemmän moralismiin sekä "oikean signaalin antamiseen" kuin varsinaisten haittojen torjumiseen. Mitään hyötyjä sillä ei ole saavutettu, maksanut on niin pirusti ja ihmiselämiä tuhottu rikosrekistereillä, vankiloilla ja sakoilla enemmän kuin itse vastustettavat aineet konsanaan. Asiasta vastaavilla tahoilla taitaa olla myös kynnys lopettaa kyseinen sota, koska se todistaisi että tehty työ ja ylimitoitettu voimankäyttö omia kansalaisia vastaan on ollut turhaa ja perustelematonta.

Mietittäessä lisävaltuuksien myöntämistä esivallalle, täytyy miettiä hyvin tarkkaan onko se perusteltua tai saavutetaanko sillä mitään. Valtiot joissa virkavalta valvoo kaikkea toimintaa muka aikuisten ihmisten parhaaksi, ei saa ihmisiä tuntemaan olevansa turvassa. Juuri luin tutkimuksen, jonka mukaan keskivertoamerikkalainen rikkoo viittä lakia joka ikinen päivä. Poliisi voi siis ottaa kiinni haluamallaan syyllä käytännössä kenet tahansa, jos niin mielivät. Tämä on vääränlaista voimankäyttöä ja se enemmänkin vieraannuttaa kansan poliisista, kuin saisi luottamaan tai synnyttäisi turvallisuuden tunnetta.

Käyttäjän RistoMikkonen kuva
Risto Mikkonen

Miksi huumekoirat eivät haistaneet Jari Aarniota jos ne kerran ovat niin eteviä ? Miksi Suomen eduskunnassa istuu kansainvälisessä vertailussa paljon poliiseja, voidaan jopa puhua poliisivaltiosta, mutta he eivät reagoineet Jari Aarnion tekemisiin? Aarnion tapaus ei voi olla yksittäistapaus vaan osa laajempaa korruptiota, joka pitää ehdottomasti kitkeä pois.

Toimituksen poiminnat