MikaRaatikainen

Muuttotavarana tuodun auton autoveroalennuksesta luovuttiin

Muuttotavarana Suomeen tuodusta autosta on saanut verotukea 13 450 euroa. Viime kevään kehysriihessä tästä verotuesta päätettiin luopua. Verotuki poistetaan tänä vuonna.

Verotuen poistamisella saattaa olla yksilötasolla suuri merkitys. Kun paluumuuttaja menettää 13 450 euron verotuen, voi siitä tulla este muutolle. Jos henkilö saa työtarjouksen Suomesta ja menettää tuen, voi se olla este työllistymiselle tai merkitä käytännössä sitä, että työpaikasta joutuu maksamaan. Viime kädessä verotuesta luopuminen hankaloittaa vapaata liikkuvuutta.

Kriisinhallinta- ja muissa vastaavissa tehtävissä olevat henkilöt ovat saaneet tuoda muuttoauton verotuella. Sitä on pidetty hyväksyttynä palkanlisänä, ja se on osaltaan motivoinut näitä henkilöitä lähtemään ulkomaille ja sitoutumaan tehtäviin hyvinkin epävakaissa ja vaarallisissa olosuhteissa, joissa he jopa asettavat oman henkensä alttiiksi. Nyt verotuen poistuminen voi jossain määrin vähentää henkilöiden motivaatiota lähteä näihin tehtäviin. Tämä voi myös suoraan vähentää palvelukseen halukkaiden määrää ja vaikeuttaa rekrytoimista.

Kuten alussa mainitsin, yksilön kannalta tuen menetyksellä voi olla suuri merkitys.

Tein aiheesta kirjallisen kysymyksen 15.9.2014. Valitettavasti muuttoajoneuvojen verotuen poistaminen liittyy pääministeri Kataisen hallituksen keväällä 2014 tekemään päätökseen rakennepoliittisen ohjelman toimeenpanosta osana julkisen talouden suunnitelmaa vuosille 2015–2018,  jonka pääministeri Stubbin hallitus on ohjelmassaan vahvistanut. Seuraava hallitus voisi mielestäni palauttaa muuttotavarana tuodun auton autoveroalennuksen.

Linkki kirjalliseen kysymykseeni: http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_673_2014_p.shtml

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Voi vähentää reilusti halua lähteä maailman kriisipesäkkeisiin. Ennen tämä muuttoauto antoi reilusti lisää motivaatiota henkensä alttiiksi panemiseen. Toki vieläkin ansiot taitavat olla reilusti Suomen tuloja paremmat.

Olen myös jututtanut kahta suvun armeijassa olevaa nuorukaista, joita kiinnostaisi intin jälkeen lähteä rauhanturvaajaksi. Iso syy on se, ettei nuori voi Suomessa oikein mitenkään saada itselleen hyväkuntoista uudehkoa autoa, ellei sitten lotossa saa riittävän isoa voittoa.

Olavi A Honka

Tyypillistä politikointiahan tämä on ja sopii tähän maahan "Jos ei mulle, ni ei kyllä sullekaan". Jos takaisin muuttaja tuo auton ja maksaa siitä edes vähän veroja, valtio nettoaa. Nyt ei saa sitten valtiokaan mitään. Terävää touhua.

Toimituksen poiminnat