MikaRaatikainen

Riittävät resurssit poliisille vahvistavat turvallisuutta

Perussuomalaiset tekivät syyskuussa 2014 välikysymyksensä aiheesta, joka koskettaa kaikkia suomalaisia ja Suomessa oleskelevia, eli poliisin resurssien riittävyydestä. Valtion perustehtäviin kuuluu hoitaa ulkoista ja sisäistä turvallisuutta. Valitettavasti nykyinen ja edellinen hallituksemme eivät osoittaneet mitään valtavaa asiantuntemusta näihin asioihin: varuskuntia suljettiin, poliisien määrää vähennettiin ja tehokas liikkuva poliisi lakkautettiin. Vastaavasti yksityisten, usein monikansallisessa omistuksessa olevien turvayhtiöiden vartijat hoitavat vaikeaa tehtäväänsä yleisillä paikoilla, kuten esimerkiksi Helsingin rautatieasemalla. Yksityisten turvapalveluiden markkinat ovatkin kasvussa, kun valtio ulkoistaa perustehtäviään. Valtiolla menee todella heikosti, jos edes tärkeimmille liikennepaikoille suurimmissa kaupungeissa ei ole varaa asettaa poliisia. Maaseudulla tonkka on jo kaatunut ja maito hapantunut. Poliisia saatetaan joutua odottamaan tuntitolkulla, sikäli mikäli poliisia edes paikalle saadaan.

Poliisiylijohtajan esittämä ajatus kyläpoliisista oli kiva. Vielä kivempaa olisi, jos kylissä ja taajamissa näkyisi ihan oikeita poliisipartioitakin, edes silloin tällöin ja etenkin silloin, kun Peetu ajaa Irja-Mirjan ja muun perheen hankeen, aikamiesveljekset puukottelevat toisiaan kiljupäissään tai tilanne on muuten sellainen, että kyläpoliisi Reinikainen olisi yksinään hiukan orpona ja ehkä niin sanotusti kuutamolla kuvioista, puhumattakaan Reinikaisen omasta turvallisuudesta.

Poliisin tehtävät ovat sellaisia, ettei edes niin hyvä poliisi kuin Suomen poliisi niistä twiittailemalla selviä. Poliisin tehtäviä ei myöskään voida hoitaa sulle-mulle-tuolileikeillä tai hyvä veli -konklaavin jorinoilla. Poliisin tehtäviä eivät hoida robotit, tietokoneet tai joogalentäjät; niitä hoitavat koulutetut poliisit, joita ikävä kyllä on Suomessa väkilukuun suhteutettuna vähemmän kuin melkein missä tahansa muussa maassa maapallolla. Asukasluvun kehitykseen suhteutettuna esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa ja Irlannissa poliisien määrät ovat lisääntyneet 2000-luvulla. Suomessa on tällä hetkellä 1,5 poliisia suunnilleen 1 000:ta asukasta kohti, Tanskassa ja Ruotsissa noin 2 poliisia 1 000:ta asukasta kohti. Muissa Pohjoismaissa poliisien määrä suhteessa väkilukuun on nousussa, kun Suomessa suunta on vakaa tai hieman laskeva. Keskimääräinen eurooppalainen taso on 2,5 poliisia 1 000:ta henkilöä kohti, Itävallassa ja Irlannissa jopa 3. Jotta poliiseja olisi meillä 1 000:ta asukasta kohti yhtä paljon kuin esimerkiksi keskimäärin Euroopassa, se tarkoittaisi noin 6 100 poliisin palkkaamista. Eli siinä mielessä keskustelu poliisien määrästä on ollut melko absurdi: me olemme niin alhaalla, ettei sitä kukaan ymmärräkään Euroopassa, kun kollegoita tapailen.

Erilaisten kyselyiden mukaan kansalaiset haluaisivat lisää poliiseja turvaamaan arkea. Lisäksi poliisi on tehtyjen tutkimusten mukaan, ainakin vielä, yksi arvostetuimmista ammateista ja organisaatioista Suomessa. Kansalaiset luottavat poliisiinsa, joka koetaan nimenomaan kansalaisten poliisiksi, toisin kuin esimerkiksi maita valloittavassa naapurissamme. Siksi onkin perin outoa, ettei kansan ääntä kuunnella. Toimin kansan edustajana ja juuri siksi pidän hallituksen suoritusta tähän mennessä outona. Kansan tahdon kanssa hallituksen toimilla tässä asiassa ei ole juuri mitään tekemistä.

Olen toiminut poliisina vuodesta 83, pois lukien noin kymmenen vuotta ollessani virkavapaalla erilaisissa YK- ja EU-tehtävissä ulkomailla. Edustan siis reaalimaailmaa enkä haavemaailmaa. Poliisin kalusto on tuona aikana parantunut, koulutus monipuolistunut ja pidentynyt, ja kaikki tosiaankin osaavat kirjoittaa, lukea ja laskea - useimmat jopa useammalla kielellä, mikä nykyään on tarpeellista, kun asiakaskunta alkaa olla enenevässä määrin monikulttuurista rikollisuuden moniosaajaa.

Poliisin työajasta entistä enemmän menee kaikenlaisten "tärkeiden" lomakkeiden täyttämiseen, joita EU ja muut mielensäpahoittajat ovat saaneet aikaiseksi kaiken hankaloittamiseksi ja ajan tuhlaamiseksi. Myös koko ajan lisääntyvä tulkkien käyttö hidastaa prosesseja. Kaikki tämä on pois partiointiin ja rikosten selvittämiseen käytettävästä ajasta, rikosten ennaltaehkäisystä puhumattakaan.

Hallituksen kannattaa huolellisesti seurata, mitä tapahtuu naapurissamme ruotsalaisessa kansankodissa, missä pelastuslaitos ei mene tiettyihin kaupunginosiin kiireellisillekään tehtäville ilman poliisisaattuetta, tai mitä tapahtuu aika ajoin Ranskan lähiöissä tai vaikkapa Saksassa. Ei ole tyhmyyttä varautua jatkossa samanlaisiin ääri-ilmiöihin Suomessakin. Kukaan niitä ei toivo, mutta ne ovat mahdollisia. Ne voidaan mahdollisesti vielä torjua hyvällä maahanmuutto- ja muulla politiikalla, mutta poliisien vähentäminen tässä tilanteessa on lähinnä edesvastuutonta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Esa Niemi

Ihmiset on jätetty oman onnensa nojaan eikä poliisia saa tarvittaessa paikalle.

Toimituksen poiminnat