MikaRaatikainen

Eriarvoistuminen ja pienituloisten kurjistuminen

Kaikki viittaa siihen, että meitä koetteleva lama menee vielä pahemmaksi kuin 1990-luvun lama. Kotitalouksien käytettävissä olevat tulot ovat pienemmät kuin hallituskauden alussa 2011, ja viimeksi näin on käynyt 90-luvun alussa. Isänmaan etu ei ole ollut hallituksen etu. Osa hallituksesta lähti Brysselin labyrintteihin ja jätti jälkeensä ison sotkun. Sotkun korjaaminen, kuten hyvin tiedämme, jää seuraavalle hallitukselle. Toivotaan, että se onnistuu paremmin kuin nykyinen. Euroopasta tuskin kukaan tulee meille taloudellisessa mielessä mitään pelastusrenkaita heittelemään.

Hallitus kikkaili monenlaisia epäonnistuneita kuvioita lapsilisäleikkausten kanssa. Vasemmistoliitto ymmärsi vaalitaktisesti lähteä pois hallituksesta, koska jos se olisi jäänyt sinne, se ei olisi todellakaan ollut viisasta sille. Se olisi voinut olla jopa lopullinen niitti puolueen kannatuslukemille.

Lopulta hallitus leikkasi lapsilisiä, joihin perinteisesti ei ole kajottu, ja jäädytti indeksikorotukset. Kun se tajusi virheensä, keksittiin lapsivähennys, joka oli kosmeettinen ja keinotekoinen korjaus. Se on myös väliaikainen, koska se loppuu jo vuonna 2017. Tuollainen kikkailu ei mitenkään auta kaikkein köyhimpiä lapsiperheitä, joilla ei ole työtuloa. Kansa ei ole tyhmä, eikä sitä tässäkään varmaan onnistuta hämäämään. Hallitus ilmeisesti unohti innokkaan moponvirittäjän vanhan ohjeen, että jos mopon teho ei ole pudonnut yli kymmentä prosenttia, niin viritys on onnistunut. Nyt tuntuu, että on pudonnut aika paljon enemmänkin, eli viritys ei ole tosiaankaan onnistunut. Lapsilisäleikkaus olisi pitänyt ehdottomasti peruuttaa. Seuraavan hallituksen tulee tehdä se heti ensitöikseen. Rinne lupaili, että takuueläkkeeseen mahdollisesti tulisi korotus, mutta sekin jäi ajatuksen tasolle.

Mitä tulee koulutukseen, niin sen rahoituksen leikkaaminen on erittäin lyhytnäköistä. Koskaan aikaisemmin ei ole leikattu koulutuksesta yhtä paljon kuin tämän hallituksen aikana. Perusopetuksesta leikkaaminen johtaa suurempiin ryhmäkokoihin, mikä taas johtaa perusopetuksen tason laskemiseen. Ammatillista koulutusta tulee myös vaivaamaan resurssipula tulevaisuudessa, ja ammattikouluihin kohdistuvat leikkaukset lisäävät vääjäämättä nuorten syrjäytymistä. Joidenkin kuntien väliset erot yhdeksänvuotisen peruskoulun aikana voivat olla useita satoja tunteja. Jokainen tietää, mitä se tarkoittaa: siellä voi olla jollain koulutusta periaatteessa yhden lukukauden verran vähemmän kuin jollain toisella. Jos tämä ei ole eriarvoistamista, niin ei sitten mikään.

Tässä kannattaa myös muistaa se, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on aikamoista alueellista eriarvoistumista eri koulujen terveydenhoidon suhteen. Koulujen väliset erot ovat kasvaneet hälyttävästi. Jokainen voi itsekseen päätellä, miksi ne ovat kasvaneet. Syitä voi olla useita. Yksi syy on varmaan se, että meidän pitäisi estää länsimaita vaivaava white flight -ilmiö eli kantaväestön pako: se muuttaa pois asuinalueilta, joissa maahanmuuttajien määrä on ylittänyt tietyn kipukynnyksen, ja yleisesti tiedetään, että tämä ilmiö lisää eriarvoisuutta ja kustannuksia, eli pitäisi saada pidettyä ihmiset kasassa, ettei tule alueita, mistä kantasuomalaiset lähtevät pois.

Terveyserot ovat Suomessa OECD-maiden huippua, mutta negatiivisessa mielessä. Helsingin kaupungin tietokeskus julkaisi jo vuonna 2010 tutkimuksen Helsingin eri alueiden hyvinvointieroista. Esimerkiksi 20-vuotiaiden miesten elinajanodotteessa oli niin suuri ero, että 9,4 vuotta oli ero korkeimman ja matalimman elinajanodotteen välillä, ja naisilla se oli 5,6 vuotta. Tämä oli siis vuonna 2010, ja minun tietojeni mukaan tilanne ei ole ainakaan parantunut siitä.

Hallitus ei olisi saanut lamaantua siksi, että vaalikausi on käsillä. Myös vaalikaudella on pienituloisten kansalaisten yritettävä jatkaa elämäänsä ja tulla toimeen. Hallitus unohti ihmiset siksi, että se keskittyi säilyttämään kasvonsa ja saamaan hyvät tulokset seuraavissa vaaleissa hinnalla millä hyvänsä.

Lopuksi toivoin, että kaikki muistelisivat Tapio Rautavaaran laulun sanoja: "On kuollut ontuva Eriksson, ja moni on hyvillään." Toivottavasti kauhean moni ei ole hyvillään, jos huono-osaisilla menee vielä huonommin kuin nyt menee.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat