MikaRaatikainen

Talous nousuun hallituksen sekoilun jälkeen

Suomen vienti on jäänyt kilpailijamaiden kehityksestä selvästi jälkeen. Vientituloja puuttuu 20–30 miljardia euroa. Vientiteollisuus tuottaa puolet Suomen hyvinvoinnista ja rahoittaa hyvinvointiyhteiskuntamme menot. Mm. Sixten Korkman on arvioinut, että tätä menoa taantuma jatkuu vielä noin 10 vuotta ja tulee olemaan rasitteenamme siis vielä pitkään.

Kiistaton tosiasia on, että surkea tilanteemme on hallituksen toimintakyvyttömyyden ja huonon talouspolitiikan tulosta. Olemme menettäneet kilpailukykymme. Suomi on kansainvälisessä kriisissä, eikä hallitus tehnyt mitään. Teollisuus pakenee maasta. Suuryrityksistä 70 prosenttia suunnittelee siirtävänsä tuotantonsa pois Suomesta seuraavan viiden vuoden aikana. Talouskasvu tulee olemaan ehkä yhden prosentin luokkaa seuraavan kymmenen vuoden aikana ja tänä vuonna ehkä miinusmerkkinen.

Teknologiateollisuuden osuus koko Suomen viennistä on 50 prosenttia, mikä on merkittävä osuus. Sen henkilöstö Suomessa on vähentynyt 48 000:lla vuodesta 2008.

Liika byrokratia on ongelma. Se ei ole koskaan ratkaissut mitään, jos olisi, meillä ei olisi nykyisen kaltaisessa virkamiesmiehityksessä ongelmia. Mielenvikainen normiviidakko on purettava ja järkeistettävä. Yksi esimerkki älyttömyydestä on kampaajille, partureille ja meikkaajille säädetty pakko hakea itsenäisyyspäivän aukiololupa aluehallintovirastosta. Yrittäjä joutuu siis hakemaan lupaa, että saa mennä omaan liikkeeseensä tekemään työtään. Järjetöntä touhua.

Julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on liian iso ja kasvaa koko ajan. Menojen bkt-osuuden palauttaminen vuoden 2008 tasolle edellyttää noin 10 miljardin euron leikkauksia. Kuntien viisivuotissääntö pitää purkaa, ja kuntien tehtäviä on karsittava. Rakenteelliset uudistukset eivät ole edenneet. Ne laahaavat eivätkä ole lähelläkään tavoitteita. Hallitus jämähti päättämättömyyden tilaan. Sillä ei ollut mitään muuta tavoitetta kuin koettaa jollain kummallisella keinolla pärjätä seuraavissa vaaleissa.

Vuonna 1990 kotitaloudet käyttivät noin 18 prosenttia tuloistaan asumiseen, nyt ne käyttävät 27 prosenttia. Arvonlisäveroa on korotettu. Eläkeläisillä ja työttömillä menee yli 60 prosenttia tuloista välttämättömyysmenoihin.

Maahan olisi pitänyt julistaa hätätila tai ainakin hallitukselle jonkinlainen hymiöiden lähetys- ja twiittailukielto, koska kansalaisten kärsivällisyys on lopussa.

Teollisuuden kilpailukykyä on parannettava. Vihersäännösten ja kustannusten tason palauttaminen 1990-tasolle palauttaisi teollisuuden kustannuskilpailukykyä vähintään 0,7 miljardia vuodessa.

EU:lta tulevat lisälaskut on torjuttava. Teollisuuden uudistamista on tuettava. Kohtuuhintainen energia tulee varmistaa, kehittää aktiivista kauppapolitiikkaa, edistää vientiä ja kehittää vientirahoitusta.

Suomi antaa joka vuosi kehitysapua yli miljardi euroa. Kehitysavusta pitää leikata. Perussuomalaiset esittivät kehitysavun rakenteellista uudistamista, jolla voitaisiin säästää noin 600 miljoonaa euroa, ja nämä rahat voitaisiin ohjata suomalaisen yrittäjyyden ja työllisyyden tukemiseen. Kehitysapuun liittyvät ongelmat ovat suuria. Muun muassa sambialaisekonomisti Dambisa Moyo torppaa kehitysavun täysin, pois lukien humanitääriset tilapäiset tuet, jotka eivät ole välttämättä kehitysavuksi luettavia. Moyo on mm. sanonut: "Kehitysapu ei ole luonut talouskasvua tai vähentänyt köyhyyttä missään. Se on laastari murtuneelle jalalle. Tällaiset suuret avustusvirrat syövyttävät vastaanottavien maiden poliittisia järjestelmiä." Kehitysavulla pitää saada kohdemaan olosuhteet paremmiksi esimerkiksi auttamalla sitä kitkemään korruptiota ja tulemalla sitä kautta omavaraisemmaksi.

Meidän tulee ehkäistä väärinkäytöksiä, myös maahanmuuttoon liittyviä. Sitä kautta voimme säästää monilla muillakin hallinnon aloilla. Maahanmuuton kokonaiskustannukset on viimeinkin selvitettävä avoimesti ja ilman pelkoa siitä, että asiaa selvittävät tutkijat leimataan rasisteiksi tai muuten epäilyttäviksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Mikä on konkreettinen toimi, jolla korjataan esittämäsi tilanne ? Onko itsenäinen rahapolitiikka ratkaisu ongelmien hallintaan ? Miksi valtion pitää velkaantua yksityisille sijoittajille ja vielä vieraassa valuutassa ?

Pekka Iiskonmaki

Mistä löytyvät ne yrittäjät jotka nousun toisivat?

ulf fallenius

Suomi on eripuraisuutta täynnä ja sen takia menee ihan päin pohjaa josta kestää ikuisuus nousta.

Toimituksen poiminnat