MikaRaatikainen

Suomen tulisi osallistua koulutusyhteistyöhön Irakissa

Taidan olla ainoa kansanedustaja, joka on kouluttanut irakilaisia turvallisuusjoukkoja. Toimin Suomen poliisikontingentin komentajana ja maailman suurimman poliisikoulun esikuntapäällikkönä 2,5 vuotta aavikolla, eli lienen jonkinlainen kokemusasiantuntija terrorismin vastaisen koulutuksen osalta, ainakin tuolla alueella.

Tämä Isis-merkkinen tauti on syytä tuhota nyt ja estää sen jatkuva leviäminen muualle. Etäpesäkkeitä ei kukaan täysijärkinen ihminen halua. Isis-syövän estämiseksi nimenomaan turvallisuusjoukkojen kouluttaminen ja kunnollisen aseistuksen ja varusteiden hankkiminen on tärkeimmässä asemassa. Pään silittämisen aika on ohi. Kunnollinen koulutus auttaa Isiksen tuhoamisessa, turhanpäiväinen höpöttäminen ei. Suomella on tarvittava kyky ja taito kouluttaa näitä joukkoja. Voin sen todistaa yli 10 vuoden sotilaspoliisikouluttaja- ja korruptiontorjuntakokemuksella Lähi-idästä.

Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Suomen osallistumisesta turvallisuussektorin koulutusyhteistyöhön Irakissa (VNS 10/2014 vp) puhuu vain sotilaista, mutta koska Suomella on hyvä kokemus poliisikoulutuksesta, jota voidaan käyttää terrorismin vastaiseen taisteluun, on hyvä saada mukaan sotilasjoukkoon jonkinlainen poliisikomponentti. Suomalaiset poliisit ovat kouluttaneet yli 50 000 irakilaista poliisia Jordaniassa, missä itsekin olin edellä mainituissa tehtävissä.

Mitä tulee lähetettäviin joukkoihin, niin tietysti tärkein asia on niiden turvallisuudesta huolehtiminen. Siitä ei saa tinkiä. Kaikenlaiset iskut ovat mahdollisia, jopa Jordaniassa, joka on melko rauhallinen maa.

Meitä kouluttajia vastaan suunniteltiin terrori-isku. Tarkoitus oli tappaa meidät. Onneksi Jordanian turvallisuuspoliisi ja tiedustelu estivät sen, ja nämä terroristit 3-4 kappaletta vangittiin ja muistaakseni saivat 15 vuotta vankeutta. Irakissa turvallisuustilanne on täysin toisenlainen kuin Jordaniassa, eli iskut ovat vielä enemmän mahdollisia.

Olin hiljattain yhteydessä tietyissä tehtävissä Erbilissä (Irakissa) ja sen lähialueilla olevaan suomalaiseen. Tällä hetkellä tilanne on kuulemma rauhallinen, mutta alueen tuntien voi tilanne muuttua siellä hyvin nopeasti. Tämä on huomioitava, jos ja kun sinne joku suomalainen ryhmä lähtee. Varusteiden pitää olla kunnossa myös ajoneuvokaluston osalta. Lisäksi tulee olla varma siitä, että mandaatti on sellainen, että joukko pystyy myös puolustamaan itseään tehokkaasti.

Itse henkilökohtaisesti pidän Irakin joukkojen kouluttamista erittäin hyvänä asiana. Se on sellaista kehitystyötä, kehitysyhteistyötä ja kehitysapua, mitä minä ymmärrän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Varusteiden pitää olla kunnossa myös ajoneuvokaluston osalta."

Valtiohan osti pari kappaletta panssaroituja maastoautoja, joita voidaan hyödyntää varsin mainiosti vaikkapa Irakissa.

http://www.taloussanomat.fi/autot/2013/03/14/hs-ka...

Toimituksen poiminnat