MikaRaatikainen

Kaikkia vielä toiminnassa olevia vastaanottokeskuksia pitäisi valvoa tehokkaasti

Vuoden vaihtuessa 2015 Saksassa tapahtui organisoituja, jopa tuhansien ulkomaalaistaustaisten henkilöiden ja turvapaikanhakijoiden hyökkäyksiä naisten kimppuun. Naisia ahdisteltiin ja pahoinpideltiin, myös raiskauksia tapahtui. Ihmisiä ryöstettiin ja ilotulitusraketteja suunnattiin väkijoukkoon. Kyse ei näyttänyt olevan pelkästään sattumanvaraisesta iskusarjasta tai uudenvuoden riehakkuudesta vaan järjestäytyneestä toiminnasta eri kaupungeissa. Tuhansia ulkomaalaistaustaisia miehiä kokoontui yhteen ja jakautui kymmenien ryhmiin tekemään saman tyyppisiä hyökkäyksiä suunnilleen samaan aikaan. 

Vastaavia hyökkäyksiä suunniteltiin myös Suomeen (Verkkouutiset 7.1.2016). Uudenvuoden vastaanoton aikaan 2015 Senaatintorilla oli ollut n. 2 000 irakilaismiehen joukko (MTV3 uutiset 6.1.2016). Poliisin mukaan Helsinkiin saapui uudenvuoden viettoon turvapaikanhakijoita ympäri Suomea vastaanottokeskuksista. Rautatieaseman asematunnelissa oli noin kello 23:n aikaan jopa 1 000 irakilaista turvapaikanhakijaa. Poliisi poisti paikalta useita kymmeniä henkilöitä, ja jo alkuillasta otettiin useita henkilöitä kiinni poliisilain perusteella. 

Poliisille ilmoitettiin jälkeenpäin kolmesta ahdistelutapauksesta, joista ainakin kahdesta tehtiin rikosilmoitus. Myöhemmin tuli tietoon, että tällaista olisi keskustan alueella tapahtunut laajemminkin (Iltasanomat 7.1.2015). Poliisi otti Aavarannan vastaanottokeskuksesta kiinni kuusi irakilaismiestä epäiltyinä julkisesta kehottamisesta rikokseen. Epäiltyjä henkilöitä löytyi myöhemmin muutama lisää (Verkkouutiset 7.1.2016). 

Valtion perustehtäviin kuuluu vastata ulkoisesta ja sisäisestä turvallisuudesta. Suomessa poliisien määrä suhteessa väkilukuun on maailman pienimpiä. Asukasluvun kehitykseen suhteutettuna Ruotsissa, Tanskassa ja Irlannissa poliisimäärät ovat lisääntyneet 2000-luvulla. Suomessa on 2000-luvulla ollut hieman yli 1,5 poliisia tuhatta asukasta kohti, ja suunta on ollut vähenevä. Kaikissa muissa Pohjoismaissa puolestaan on tullut lisäystä, ja Tanskassa on liki 2 poliisia tuhatta asukasta kohti. Muissa Pohjoismaissa poliisien määrä suhteessa väkilukuun on nousussa, kun Suomessa suunta on vakaa tai hieman laskeva. Muista Suomen kaltaisista maista Virossa on yli 2,5 poliisia tuhatta henkilöä kohti. Jotta poliiseja olisi yhtä paljon kuin esimerkiksi Ruotsissa, tarkoittaisi se n. 9 600 uuden poliisin palkkaamista. 

Suomessa iskut kyettiin torjumaan, mutta on mahdollista, että uusia yrityksiä tulee jossain vaiheessa. Suomessa on useita kaupunkeja, joissa on kymmeniä tai satoja turvapaikanhakijoiden ryhmiä. Jos nämä joukot saadaan mobilisoitua, Saksan tapahtumat voivat vielä toistua. On täysin mahdollista, etteivät viranomaisten resurssit riitä. Lisäksi olisi hyvin vaikea löytää yksittäisiä tekijöitä, jos Saksan kaltainen kaoottinen tilanne syntyisi. 

Kaikkia vielä toiminnassa olevia vastaanottokeskuksia pitäisi voida valvoa tehokkaasti ja poliisien määrää lisätä huomattavasti. 

Kysyin jo tammikuussa 2016 kirjallisessa kysymyksessäni sisäministeriltä hallituksen toimista poliisien määrän lisäämiseksi, vastaanottokeskusten valvonnan tehostamiseksi ja muista toimenpiteistä yleisen järjestyksen turvaamiseksi? 

Ohessa linkki kirjalliseen kysymykseen ja ministerin vastaukseen: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/KK_399+2015.aspx

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän SeppoHonkanen kuva
Seppo Honkanen

Vastaanottokeskuksia pitää todellakin valvoa tehokkaasti.

Vai haluaako herra pormestariehdokas Helsingistä poliisivaltion..?

https://www.kansalainen.fi/itsemurhat-puhuttavat-v...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eikö kenelläkään ehdokkaalla ole huoli 250 000 kotitalouden saamista toimeentulotuista? Kelan ruuhkasta?
Iso liuta kuntavaaleissa äänestäviä?

Toimituksen poiminnat