MikaRaatikainen

Kaikkien Suomeen saapuneiden ja saapuvien henkilöiden taustoja ei voida tietää

Suomeen tuli vuoden 2016 aikana n. 32 000 turvapaikanhakijaa. Tilanne horjutti selkeästi kansalaisten yleistä turvallisuuden tunnetta. Lännen Media teki kyselyn, jossa kartoitettiin mm. poliisien kantoja turvapaikanhakijatilanteeseen turvallisuusuhkana. Aamulehti uutisoi aiheesta 6.3.2016. Kyselyn perusteella suurin osa poliiseista piti turvapaikanhakijatilannetta uhkana Suomen turvallisuudelle.  

Aamulehti julkaisi verkossa kyselyn nimettömiä vastauksia, joista yksilöitiin ainoastaan poliisin toimialue. Helsingissä toimivat poliisit kommentoivat mm. seuraavasti: "Tilanne ei ole poliisin hallinnassa, koska maahantulijoiden taustoja ei pystytä riittävästi selvittämään eikä poliisin resurssit riitä tulijoiden valvomiseen. Lisäksi joukossa on varmuudella Isis-taistelijoita, mikä tuo mukanaan aivan uudenlaisia uhkia." Toisen Helsingissä toimivan poliisin kommentti: "On kestämätön tilanne, että Suomeen otetaan vuosittain tuhansia ihmisiä, joista ei välttämättä pysty varmistamaan edes henkilöllisyyttä. Useita turvapaikkahakemuksia vastaanottaneena tiedän, että monesti kohtaaminen viranomaisen kanssa alkaa selkeillä valheilla. Siitä ei kuitenkaan mitenkään rangaista eikä se vaikuta prosessiin."

Poliisi Länsi-Uudeltamaalta kommentoi: "Kukaan ei oikeasti tiedä, kuinka paljon oikeiden turvapaikanhakijoiden joukossa on ns. vihollistaistelijoita ja/tai ääri-islamisteja, joiden tarkoitusperät ovat aivan jotain muuta." Lounais-Suomessa toimivan poliisin kommentti: "On selvää, että näin suuressa massassa on paljon rikollista ainesta, esim. entisiä sotilaita ja poliiseja, joilla on henkirikoksiakin kontolla." Hämeessä toimivan poliisin kommentti:" Emme yhtään tiedä ketä ja mistä nämä ihmiset ovat.

Turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyden selvittäminen tutkinnallisin keinoin on erittäin haastavaa. Isis on tunnetusti lähettänyt tp-hakijoiden joukossa Eurooppaan taistelijoitaan.  

Monet muistavat vielä Ylellä esitetyn 2.3.2016 A2-turvattomuusillan, jossa keskusteltiin mm. turvapaikanhakijoiden tuomista turvallisuuteen liittyvistä huolista. Keskustelijana oli mukana myös sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg. Hän sanoi illassa mm., että "Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee." 

Vertaamalla Lännen Medialle poliisien antamia kommentteja ja kansliapäällikön kommenttia, huomaamme näiden kommenttien sisältämän suuren näkemyseron. 

Kysyin kirjallisessa kysymyksessäni sisäministeriltä 8.3.2016: Kuinka on perusteltavissa kansliapäällikkö Päivi Nergin väite siitä, että jokaisen Suomeen tulleen henkilön tausta tiedetään, ja jos väite pitää paikkansa, niin millä metodilla jokaisen Suomeen tulevan turvapaikanhakijan tausta on saatu varmistettua?

Selkeitä vastauksia kysymyksiini en saanut. Linkissä kysymykseni ja ministerin vastaukset. 

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/KK_127+2016.aspx

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat