MikaRaatikainen

Sukupuolia on kaksi, opetushallituksen oppaan mukaan kolme

Opetushallitus julkaisi joulukuussa 2015 oppaan "Tasa-arvotyö on taitolaji — Opas sukupuolten tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa." Oppaan taustalla on laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta. Oppaassa käytetään ilmaisua "sukupuolten tasa-arvo", joka yleisesti ymmärretään naisten ja miesten välisenä tasa-arvona. Käsite "sukupuolten tasa-arvo" hämärtyy oppaassa, koska siitä ei selviä, mitä oikeasti tarkoitetaan käsitteellä "sukupuoli". Oppaassa todetaan: "Tasa-arvokäsite kattaa myös sukupuolen moninaisuuden eli hyväksyy ajatuksen, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi. "Jos sukupuolia olisi useampi kuin kaksi, niin silloin niitä olisi ainakin kolme, eli pitäisi olla olemassa "kolmas sukupuoli". Oppaan väitettä kolmannesta sukupuolesta ei kuitenkaan perustella mitenkään.  

Jos sukupuoli-sanan merkitys perustuu ainoastaan abstraktiin ajatukseen eikä kehosta todennettavissa oleviin ominaisuuksiin, niin on mahdotonta tietää, mitä käsitteillä "sukupuoli" ja "sukupuolten tasa-arvo" tarkoitetaan. Näin ollen on myös vaikea osoittaa, että annettava opetus edistäisi sukupuolten tasa-arvoa. 

Oppaassa käytetään myös käsitettä "sukupuolen moninaisuus". Kuitenkaan käsitettä ei selitetä, ja sen merkitys jää hyvin epämääräiseksi. Todellisuudessa tämä käsite ei ole edes tarpeellinen opetuksessa tasa-arvolaissa säädettyjen vaatimusten täyttämiseksi. Sen käyttäminen ei siis ole perusteltavissa. Oppaan tulisi selittää, mitä "sukupuolen moninaisuudella" tarkoitetaan. Opetuksessa käytettävän terminologian pitäisi olla aina helposti ymmärrettävää. Tilanne ei ole selkeä opettajien, lasten tai lasten vanhempien kannalta. 

On huolestuttavaa, että Opetushallituksen oppaassa käytetään epämääräistä kieltä, joka poikkeaa vakiintuneesta käytännöstä ja Kielitoimistossa esitetystä terminologiasta. Opetushallitus sekoittaa ja samaistaa käsitteiden sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti merkitykset. Ne tarkoittavat kuitenkin eri asioita.

Kysyin kirjallisessä kysymyksessäni 21.4.2016 opetus- ja kulttuuriministeriltä: Miten ministeri perustelee sen, että Opetushallituksen oppaassa väitetään ihmisen sukupuolia olevan enemmän kuin kaksi, mitä Opetushallitus tarkoittaa oppaassa käytetyllä käsitteellä "sukupuolen moninaisuus" ja aikooko ministeri ryhtyä toimenpiteisiin, jotta oppaan epäkohdat korjataan? 

Selkeitä vastauksia en mielestäni saanut: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/KK_236+2016.aspx

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Tilaa hyvä mies audienssi Setan toimistolle. Siellä saat kyllä valistusta sukupuolen moninaisuudesta. Matkaa tuskin on kymmentä minuuttia enempää eduskunnasta.

Onhan se hiukka noloa, että kansanedustajatason kaveri tulee julkilausumaan tietämättömyyttään yleisille keskustelupalstoille. Mutta mitäpä muuta persulta voisi odottaa?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/10/26/montako-su...

Kun joillekkin Lespo ei ole nainen ,homo ei ole mies .Niin silloin
on 5 erilaista ihmistä.
1.Nainen
2.mies
3.Intersukupuolinen
4.lesbo
5.homo
Kaikki lihaa ja verta,syntynyt tänne,
verot kelpaa hemmetin hyvin ainoaksi "oikeaksi" olevien lapsilisiin,kotihoidontukiin,ansiosidonnaisiin vanheimpainrahoihin.

JK.PS vois tehdä oikeusministerille lakialoitteen.edm.3 poistetaan verot kokonaan ja ALV.
Koska heitähän ei ole. Vai mitä?

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina

" Suomessa jokaiselle rekisteröidään syntymässä henkilötunnus, josta ilmenee henkilön virallinen,juridinen sukupuoli. Rekisterissä kaikki ovat miehiä tai naisia. Suomessa ei ole käytössä käsitettä”kolmas sukupuoli” eikä sitä käytetä myöskään oppaassa."

Suomessa on tämän opetusministerin vastauksenkin perusteella kaksi juridista sukupuolta eikä kolmatta sukupuolta ole. Miksi ihmeessä kuitenkin ollaan lanseeraamassa kaikkiin ruksitettaviin paikkoihin vaihtoehtoa "muu". Tällaista "muuta" ei kuitenkaan ole olemassa.

Juuso Hämäläinen

Sukupuoli on jo sanana harhaanjohtava. Se määrittää, että puolia on vain kaksi.

Nykyään on mahdollista ihan itse muuttaa sukupuoltaan. Aamulla voi tuntua, että on mies ja iltasella jo laittelee stringejä ja push up- liivejä päälle, kun tuttuu, että nainenhan sitä on. Mieltään ja kroppaansa voi muutella sen mukaan mikä tuntuu hyvältä.

Lisää ohjeita todella saa SETAsta. Siellä osataan neuvoa tarkemmin miksi kaikeksi voi itsensä tuntea ja miten asiantila rekisteröidään.

Minna-Maarian kanssa oltava samaa mieltä, että miten voit olla noin tietämätön. Persujen miehet ovat juuri tuollaisia kauheita.

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina

Kuitenkin on vain kaksi sukupuolta, vaikka niitä vaihteleekin. Ei vaan ilmesty kolmatta mistään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Nykyään on mahdollista ihan itse muuttaa sukupuoltaan. Aamulla voi tuntua, että on mies ja iltasella jo laittelee stringejä ja push up- liivejä päälle, kun tuttuu, että nainenhan sitä on. Mieltään ja kroppaansa voi muutella sen mukaan mikä tuntuu hyvältä. "

Tuossa lienee kyse transvetismista.

Käyttäjän SinikkaHammari kuva
Sinikka Hammari

Eli käsittääkseni asia on näin: kun ihminen syntyy, sukupuoli määritellään ulkoisten sukupuolielinten perusteella. Sen jälkeen sukupuoli siirtyy osalla korvien väliin; hän voi määrittää sukupuolensa sen perusteella, miltä tuntuu ja ihan niin usein kuin huvittaa, jos on epävarma? Olen sanonut tämän ennenkin mutta sanon vieläkin: on huolestuttavaa, että tätä aikuisten sotkua tungetaan lasten mieliin!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pelkistetysti näin.

Yksilökohtaiset erot ovat toki suuria, mutta pääsääntöisesti sukupuoli-identiteetti on vakaa...

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Aikuisten sotkusta ollut tietoakaan siinä vaiheessa, kun alta kouluiän 60-luvun lopulla koin olevani enemmän tyttö kuin poika. Ja se tunne ei ole edelleenkään muuttunut. Siihen tunteeseen ei vaikuta sen enempää aikuinen kuin mediakaan. Se tunne kun vaan on.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"..tyttö kuin poika"

Tästäkin kommentista huomaa kuinka syvään tämä sukupuolten binäärisyys on valheellisesti istutettu meihin. Minna-Maariakin antaa komentissaan ymmärtää että sukupuolia on vain kaksi... Ikäänkuin ei olisikaan muita mahdollisuuksia kuin uros tai naaras.

Niitähän on monia, monia muitakin..

Esimerkiksi... Hmm.. Niin? Ehkä joku asiantuntija osaa jatkaa tästä...

Opetushallitus?

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #12

Asioita ei voi yleistää. Pieni 5-vuotias luistelukaverini määritteli meikäläisen osuvasti termillä mies-nainen. Joku toinen tuntee olevansa "ei mies-ei nainen". Hänelle se oikeus suotakoon.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"On huolestuttavaa, että Opetushallituksen oppaassa käytetään epämääräistä kieltä, joka poikkeaa vakiintuneesta käytännöstä ja Kielitoimistossa esitetystä terminologiasta."

Jaá?

Haettiin Kielitoimiston sanakirjasta sana "muunsukupuolinen"

"muunsukupuolinen henkilöstä jonka sukupuoli-identiteetti ei ole yksiselitteisesti miehen t. naisen vaan näiden väliltä, näiden yhdistelmä tms."

Opetushallituksen oppaassa Tasa-arvotyö on taitolaji muunsukupuolisen määritelmä kuuluu seuraavasti : " Transgender (muunsukupuolinen) ei koe kuuluvansa selkeästi mies- eikä naissukupuoleen"

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

No mutta eihän sukupuoli-identiteetti ole lainkaan sama asia kuin sukupuoli.

Se että joku kokee olevansa jotain muuta kuin on, ei kaiketi voi suoraan tarkoittaa että hän olisi jotain muuta.?

Ihmiset yleensäkkin voivat kokea olevansa ties mitä... Esimerkiksi lykantropiaa "sairastavat" kokevat olevansa eläimiä tai muuttumassa eläimeksi.

Ahdasmielisessä yhteiskunnassamme tämä "kokemus" on kuitenkin sairaudeksi luokiteltava tila.

Eikö olisikin mukavaa jos vaan määritellään ihmisyyskin kokemusperäiseksi olemiseksi..? Vähän kuten sukupuoli.

Määritellään vähän käsitteitä uudelleen ja asiat hoituu..

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sukupuoli on monen osatekijän muodostama kokonaisuus ja käytännössä sukupuoli summautuu henkilön sukupuoli-identiteetissä, kokemuksessa itsestään.

Ihminen on sosiaalinen eläin ja kehittyy vastasyntyneestä tietoiseksi olennoksi ainoastaan sosiaalisessa tilassa vuorovaikutteisesti oppimalla. Ihmisyys sellaisena kuin me sen nykyisin käsitämme on siten kulttuurinen tuote pääasiassa ts. sosiaalinen konstruktio.

"Ihmiset yleensäkkin voivat kokea olevansa ties mitä... Esimerkiksi lykantropiaa "sairastavat" kokevat olevansa eläimiä tai muuttumassa eläimeksi.
Ahdasmielisessä yhteiskunnassamme tämä "kokemus" on kuitenkin sairaudeksi luokiteltava tila."

Kyllä varmaankin ja aiheesta, ihminenhän on spesifi eläinlajinsa. Sukupuolisuus taas on ihmisen ominaisuus ja ainakaan Suomessa ei sen kummemmin koko terveydenhuolto tunnista kuin yksittäiset psykiatritkaan eivät ryhdy hoitamaan psyykkisenä sairautena henkilöä, joka ilmoittaa olevansa jotain muuta sukupuolta mitä on merkitty hänen väestörekisteritietoihinsa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Minusta saamasi vastaus oli ihan selkeä.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Document...

Mutta ehkä kysymyksessä ja tässä blogikirjoituksessa ei kyseessä olekaan vilpitön tiedonjano, vaan jotain ihan muuta?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Blogin otsikko: "Sukupuolia on kaksi, opetushallituksen oppaan mukaan kolme"

Opetus- ja kulttuuriministerin vastaus Mika Raatikaisen kirjalliseen kysymykseen: "Suomessa ei ole käytössä käsitettä 'kolmas sukupuoli' eikä sitä käytetä myöskään oppaassa"

Kenties olisi kannattanut lukea se vastaus?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kaikkihan me tiedämme, miten miehet ovat persoja tilapäisen seksin perään. Naiset sen sijaan eivät ole, vaan heidät kasvatetaan siveiksi. Nyt, jos sukupuolirooleja sekoitetaan, niin naiset voivatkin alkaa käyttäytyä yhtä promiskuiteettisesti kuin miehet. Yhdellä naisella voisi olla satoja seksikumppaneja, elämänsä aikana yli tuhat.

Koska seksuaalimoraali on sukupuolittunutta, niin emme voi sallia sukupuoliroolien rajojen ylittämistä, jos emme samalla hyväksy sitä, että osa naisista käyttäytyy yhtä promiskuiteettisesti kuin miehet.

Toimituksen poiminnat