MikaRaatikainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Sinilevä

Fosforia kertyneenä vesistöihin liikaa

"Jos maassa on paljon humusta, siinä on paljon pidätyspintoja, joille kationit sitoutuvat käyttökelpoiseen muotoon. Siitä on iloa myös fosforin käyttökelpoisuuden kannalta. Hienojakoisessa saveksessa on paljon raudan ja alumiinin oksideja, jotka pyrkivät sitomaan fosforin vaikealiukoiseen muotoon. Lannoitefosforia voi siten jäädä hyödyntämättä." ["Jos humusta ei ole, fosforin sitoutumista voisi kuvata niin, että se tarttuu kahdella kädellä kiinni saveksen pinnalle. Mutta jos humusaineet ovat kilpailemassa samasta pidätyspinnasta, se voi tarttua vain yhdellä kädellä.

Valtionyhtiö Fortum jalostamaan sinilevästä bioenergiaa

 

Sinilevä on Suomen vesien ainoa myrkyllinen levä ja sitä on luonnostaan niin meressä kuin sisävesilläkin. Sinilevän terveydelliset haittavaikutukset aiheutuvat sen erittämistä myrkyllisistä aineista eli toksiineista.

Sinilevää onkin nyt loppukesästä riittänyt Suomen vesistöissä, kun lämmintä säätä on pidellyt viimeiset kolme kuukautta lähes yhtä soittoa, mikä on harvinaista Suomessa.

 

YLE:n uusin viherhumpuuki - sinilevälaskuri

 

 

Ei ole mittaa ei määrää tällä YLE:n viheraivopesun määrällä, nyt on lanseerattu "sinilevälaskuri" eli galluppi mitä syöt ja kuinka sillä saastutat Itämerta. Selvää on että kaikki "valkoisen miehen" paheet, kuten punaisen lihan (kauheaa, kauheaa ..) syönti on synneistä suurin.

Heti alkuun sanon, etten suinkaan vastusta Itämeren elvytystoimia, se on tärkeää meille kaikille, mutta joku tolkku tälläkin huuhaalla pitäisi olla ja varsinkin sen käytöllä yksisilmäiseen poliittiseen propagandaan.

Itämeren suojelussa on vielä paljon tehtävää

Muistutetaanpa kaikille, että Itämeri on maailman saastunein meri. Vaikka Helsingin edustalla oli vielä sunnuntaina mukava uida 23 asteisessa vedessä, niin lähipäivät tuovat myrkylliset sinilevälautat myös Stadin rannoille. 

Tälle kesälle ennustettiinkin erittäin runsasta kukintaa. Helteinen sää ja lämpenevä merivesi on nyt muodostanut pahimmat levälautat avomerelle kymmeneen vuoteen. Saaristomerellä lautat ovat yltäneet jo saaristoon. Sinilevässä ei pidä uida, eikä merivettä saa käyttää saunomiseen.

Johtuuko sinileväräjähdys typen poistosta?

 

Viime aikoina on ihmetelty myrkyllisen sinilevän lisääntymistä vesistöissä, erityisesti loppukesästä. Aikoinaan viisi vuotta aivan Vantaanjoen suulla Helsingin Vanhassakaupungissa asuneena kiinnitti huomioni uutinen asiasta:

 

http://www.hs.fi/kaupunki/Vantaanjoen+sinilev%C3%A4lautat+ihmetytt%C3%A4...

 

Tähän saattaa olla syynä mm. Ruotsissa tutkittu ja meilläkin tietääkseni pikapuoliin pitäisi tulla julki uusi tutkimus asiasta, tehostunut typen poisto jätevesistä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä