MikaRaatikainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Sopeutustoimet

Tietämättömyyden peiton alle

Kun eduskunnassa puhutaan tietämättömyydestä ja peitoista, kysymys on hallitsijan päiväunista torkkupeiton alla. Kuitenkin eettisen yhteiskuntasuunnittelun kohdalla tietämättömyys ei ole aina huono asia. John Rawls kehitti ajatuksen siitä että yhteiskuntaa suunnitellessa päättäjät eivät tietäisi mihin sukupuoleen ja sosiaaliluokkaan ja vastaavaan he kuuluisivat sitten kun yhteiskunta on tehty valmiiksi.

Humanististen tieteiden julkista koulutusta priorisoitava

Me suomalaiset elämme kovia aikoja, ainakin taloudellisessa mielessä. Hallitus onkin onneksi ryhtynyt sopeutustoimiin, varsinkin opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan saralla.

Kehityskulku vaikuttaa positiiviselta kun pienemmillä määrärahoilla tavoitellaan suurempaa hyötyä. Tuhlailu on kuitenkin supistettava minimiin, sitä kun on yhä havaittavissa, ainakin humanististen tieteiden saralla.

Hanna Mäntylä Suomea pelastamassa

Suomi on ihmeellinen maa. Kun Helsingin Sanomat kirjoittaa jotain, siitä sanomasta tulee aksiooma. Mutta tänään sai lukea jotain vallan poikkeuksellisen hienoa. Vilkaiskaapa tätä:

Tervetuloa länteen Andrej

Pahasti rokottaa ukrainalaisia kotitalouksia heidän maansa ja IMF:n välillä sovittu tukiohjelma. Nimittäin IMF:llä on tietysti vaatimuksia, jotka pitää täyttää lainan saamiseksi Ukrainaan. Yksi avainehdoista sovittiin tänään: 

Ukrainan pitää korottaa kotimaisen kaasun myyntihintaa 50%:lla nykyisestä hintatasosta.

Veronkorotus ei ole säästö

Milloin hallitus luopuu tavoitteestaan tasapainottaa taloutta puoliksi veronkorotuksin ja puoliksi menosäästöin? Samalla olisi ainakin luovuttava sanasta säästö, sillä veronkorotukset eivät ole säästöjä.

Kyse on samasta kuin jos yli varojensa elänyt kumppanisi ilmoittaisi vähentävänsä rahankäyttöään muutamalla prosentilla (menoleikkaus) ja nostavansa samoilla prosenteilla palkkatoivettaan hakiessaan seuraavaa pätkäduunia (veronkorotus). Jokainen voi päätellä, kuinka todennäköisesti nämä kaksi tointa vaikuttavat yhteiseen talouteen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä