MikaRaatikainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Viharikos

Poliisin resursseja kohtuuttoman paljon vihapuheiden ja -rikosten torjuntaan

Poliisiammattikorkeakoulun katsauksessa 2016 (Vesa Muttilainen & Pauliina Potila (toim.)) todetaan, että Suomessa viharikosten määrä ja piirteet eivät ole muuttuneet merkittävästi viime vuosina.  Suomessa poliisin tietoon tulleiden viharikosten määrä on suhteellisen alhainen verrattuna moniin muihin maihin. Viharikosten osuus kokonaisrikollisuudesta vuonna 2014 oli noin 0,2 prosenttia. On myös huomioitava, että Suomen viharikostilastot kuvaavat poliisin tietoon tulleita viharikosepäilyjä. Tuomioistuin tekee lopullisen päätöksen epäillyn rikoksen vihamotiiveista.

Näpistys vai vihamielisyyden ilmaus ?

Vihreiden vaalikahvion ikkuna rikottiin. Asiaa pidettiin viharikoksena. Keskisuomalaisessa (13.4.) Jyväskylän Vihreiden ehdokas Nico Holmberg totesi tapauksen kertovan ”vihasta erilaisia ajattelukantoja kohtaan sekä pahasta olosta”.

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/2519080-viharikos-olikin-humalaise...

Tapaus osoittautui humalaisen aiheuttamaksi vahingoksi.

Poliisin tietoon tulleet viharikosepäilyt internetissä vuonna 2014

Parin kuukauden sisään saadaan taas tarkempia tietoja vuoden 2014 viharikosepäilyistä Poliisiammattikorkeakoulun julkistaessa tutkimuksensa, mutta esittelen tässä etukäteen netin osuutta. Vuonna 2014 kirjattiin yhteensä 822 rikosilmoitusta, joissa teko luokiteltiin viharikosepäilyiksi. Näistä 103 oli nettiin liittyviä. Viharikosepäilyt pysyivät kokonaisuudessaan samalla tasolla kuin vuonna 2013 (833kpl).

Poliisin tietoon tulleet viharikokset internetissä 2013

Suurin osa viharikoksista tapahtuu edelleen jossain muualla kuin internetissä.  Viime vuonna kirjattiin Poliisiammattikorkeakoulun katsauksen mukaan yhteensä 833 viharikokseksi luokiteltavaa rikosilmoitusta ja edellisvuoteen verrattuna nousua oli 101:n (14%) rikosilmoituksen verran. Tosin 2012 viharikokset laskivat 20 prosenttia ja vuoden 2013 lukumäärä oli alle vuoden 2011 rikosilmoitusmäärän.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä